Chyba każdy z nas doskonale zna smak białego, cienkiego chlebka, jakim się dzielimy podczas kolacji wigilijnej. Takie opłatki od dawna się stały symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w naszym kraju, lecz również i wielu sąsiednich. Chleb w religii chrześcijańskiej ma bardzo duże znaczenie, gdyż oznacza przebaczenie, pojednanie i chęć wspólnego bycia.

Przed wielu laty opłatki na święta wypiekano wyłącznie przy kościołach i klasztorach, dzisiaj opłatki na święta realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe natężenie tej produkcji przypada na okres między wrześniem a grudniem, ponieważ to na wigilię właśnie we wszystkich domach oplatki się pojawiają.

Wykonuje się je tylko z dwóch głównych składników, czyli wody i mąki. Po dokładnym ich wymieszaniu powstałą masę wytłacza się na cienkie płaty, a następnie wypala w piecu i tnie na odpowiednie kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu stosuje się specjalne matryce, które wytłaczają religijne albo świeckie motywy.


+Tekst Sponsorowany+